(klik hier voor de uitgebreide biografie van Samuel de Lange jr.)
De Lange, schon in seiner äuseren Erscheinung einer der prachtvollsten Charakterköpfe der Stadt, war konzervativ bis in die Knochen.(conservatoriumstudent in Stuttgart over Samuel de Lange)
Samuel de Lange jr. werd geboren op 22 februari 1840 in Rotterdam.
Hij ontving, samen met zijn één jaar jongere broer Daniël (1841-1918), zijn eerste muziek-onderricht van zijn vader, Samuel de Lange sr. (1811-1884), die een vooraanstaand Rotterdams musicus was. Bij leraren als Verhulst, Winterberger en Damcke ontwikkelde hij zich verder en hij zou zich ontpoppen tot één van de beste organisten/pianisten van zijn tijd.
Vanaf zijn 17e jaar maakte hij concertreizen in heel Europa, onder meer als cello/piano-duo met zijn broer Daniël. Van 1860 tot 1863 waren de broers docent aan het conservatorium van Lviv (Oekraïne). Na terugkeer in Nederland bleef Samuel in Rotterdam wonen en werken. Hij trouwde in 1869 met Aafje van Oordt. In 1874 vertrokken zij naar Basel en vervolgens naar Parijs, waar De Lange zich onderdompelde in het (kamer-)muziekleven.
Zijn affiniteit met het Duitse muziekleven was erg groot en hij aanvaardde in 1877 graag een aantal prestigieuze posten als docent, organist en dirigent in Keulen. Hier raakte hij bevriend met tal van beroemde kunstenaars als Johannes Brahms, Max Bruch en Max Reger. Toen het muzikale klimaat naar zijn (behoudende) smaak teveel naar de “Neu-Deutsche Richtung” van Wagner neigde, keerde hij terug en vestigde zich in Den Haag.
De Lange was een groot pleitbezorger van de muziek van Bach en als koordirigent droeg hij bij aan de Matthäus Passion-traditie. Ook als organist voerde hij van jongs af aan Bach uit. Hij redigeerde werken van Bach, bewerkte Händel-concerten en publiceerde muziek van ‘vergeten’ meesters als Muffat.
In 1893 werd hij uitgenodigd om zich in Stuttgart te vestigen. Hij werd docent orgel, muziektheorie en compositie aan het Conservatorium in Stuttgart, waarvan hij in 1900 bovendien directeur werd.
Op 7 juli 1911 overleed Samuel de Lange jr. in Stuttgart.
Samuel de Lange is zijn leven lang een zeer vruchtbaar componist geweest. Zijn oeuvre is omvangrijk en veelzijdig. Zo schreef hij onder meer ca. 90 liederen, 80 orgelwerken, diverse soloconcerten, symfonieën, 13 strijkkwartetten, veel piano- en kamermuziek en meerstemmige vocale werken. Zijn idioom is hoog-romantisch en doet denken aan Brahms.
De Langes composities genieten tegenwoordig – in tegenstelling tot de populariteit tijdens zijn leven – weinig bekendheid. Meer aandacht voor zijn oeuvre is echter zeer gerechtvaardigd. Tegenwoordig ontdekken steeds meer musici de waarde en schoonheid van deze Nederlandse, romantische werken en brengen De Lange terug op de concertpodia.
Stichting De Lange draagt bij aan de herwaardering van de broers De Lange, door middel van cd-producties, onderzoek, concertprogrammering en een digitale oeuvre-catalogus.